مجله سلامتی

خواص کاکوتی چیست و برای چی خوبه؟

کاکوتی چیست ؟

یکی دیگر از گیاهان مهم و تاثیرگذار در تهیه داروهای گیاهی کاکوتی است. کاکوتی یا آویشن وحشی در تپه های شنی و در هر پیاده روی در چمنزارهای غنی از آهک می روید. به احتمال زیاد تکه های زیادی و حتی تعداد زیادی از این گیاه معطر معروف را در این مکان ها خواهید دید. جالب است بدانید بسیاری از گیاه شناسان هنوز از آن به عنوان گونه ای کامل استفاده می کنند و از نام کاکوتی یا آویشن وحشی برای آن استفاده می کنند. با این حال توجه داشته باشید که در سراسر جهان حدود 350 گونه آویشن وجود دارد و جداسازی آنها نیاز به دانش و تجربه زیادی دارد. کاکوتی یکی از این گونه ها است که در کشور ما نیز می روید و از آن به عنوان یک داروی مهم استفاده می شود.

کاکوتی چیست
کاکوتی چیست

کاکوتی دارای ساقه های مربع شکل است که از دو طرف دارای موی و برگ های بیضی شکل است. سر گلهای بنفش با گلهای منفرد به عرض معمول 5 میلی متر گرد می شوند. این گیاه در سراسر انگلستان و ایرلند رایج و گسترده است، زیرا به طور گسترده ای در سرزمین اصلی اروپا نیز می روید. این گونه آویشن وحشی یک گیاه چند ساله است. ساقه های جنگلی و ابله این گیاه تا ارتفاع یک پا رشد می کند و برگ های گیاه به صورت معکوس، باریک و مستطیل یا بیضی شکل است. برگهای کاکوتی به ندرت بیش از 12 اینچ هستند و رایحه ای شبیه لیمو می دهند. مانند سایر اعضای خانواده آویشن، آویشن وحشی پر از تیمول است که توسط بیشتر داروسازان به عنوان یک ضد عفونی کننده قوی استفاده می شود. این یک عنصر فعال در تمام مواد ضد عفونی کننده ها، دهان شویه ها و حتی مایع غرغره است.

کاکوتی
کاکوتی

کاکوتی و فشار خون

کاکوتی و فشار خون را همیشه به خاطر داشته باشید، چرا که در کنترل فشار خون و مشکلات معده اثر معجزه آسایی دارد. از آنجایی که داروسازان به خوبی از بوی لیمو آویشن وحشی آگاهی دارند، در لوازم بهداشتی نیز از آن استفاده می کنند. در حقیقت، این مردان باستان آتن بودند که ابتدا بوی لیمو کاکوتی را کشف کردند و پس از استحمام، لوسیون تهیه شده از گیاه را بر روی سینه های خود ماساژ دادند تا بدن آنها را برازنده نشان دهد. هر کجا که آویشن وحشی یا کاکوتی رشد کند، نشان دهنده یک محیط آرام است و در روزهای باستان اعتقاد بر این بود که این گیاه با پخش بوی فوق العاده شبیه لیمو در هوا به روح و روان افراد کمک می کند. 

 

خواص کاکوتی و فشار خون
خواص کاکوتی و فشار خون

در حقیقت رومی ها از آویشن وحشی به عنوان دارویی مستقل برای بهبود افسردگی استفاده کردند و این خاصیت کاکوتی یکی از مهمترین خاصیت های آن شناخته شده است. اگرچه طعم و مزه کاکوتی کمتر از تعداد کاشته شده است اما همیشه می توان آن را به عنوان جایگزین چاشنی های معطر در خورشت ها، سوپ ها، قیمه ها و همچنین آماده سازی مرغ و گوشت گوسفندی استفاده کرد. گفته می شود که گوشت گوسفندانی که با آویشن وحشی پخته می شوند، طعم استثنایی دارند.

خواص کاکوتی

کاکوتی و لاغری
کاکوتی و لاغری

شاید با بیان همه این موارد و جزئیات در مورد این گیاه، وقت آن رسیده که بگوییم کاکوتی برای چی خوبه؟

این گیاه به عنوان یکی از گونه های آویشن کاربردهای زیادی دارد که برخی از آنها با کاربردهای آویشن یکسان است. استفاده دارویی که می توان از این گیاه کرد، شامل کنترل فشار خون و چربی سوزی و لاغری است. البته این تمام خواص آن است و خاصیت های آویشن وحشی را می توان بی شمار بیان کرد. همانطور که گفتیم کاکوتی مانند بسیاری از گیاهان دارویی دیگر، فواید بیشماری دارد و برای بهبود تعدادی از مشکلات مفید است. عصاره آن ممکن است هم به صورت شربت و هم به صورت دم کرده مصرف شود. به طور معمول از شربت یا عصاره این گونه آویشن برای بهبود گلو درد، آنفولانزا و سرماخوردگی، سیاه سرفه، سرفه، برونشیت و عفونت های قفسه سینه استفاده می شود.

از آنجایی که این گیاه از خواص ضد احتقان برخوردار می باشد، در کوچک شدن بافت های متورم بینی، سینوزیت و گرفتگی گوش و همچنین سایر مشکلات مرتبط بسیار مفید است. بسیاری از پزشکان گیاهان دارویی از این نوع آویشن وحشی برای بیرون انداختن کرم های گرد و کرم های نخی از بدن کودکان و به ویژه در نوزادان استفاده می کنند.

 علاوه بر این از آن برای بهبود گاز و قولنج استفاده می شود. آویشن وحشی ضد اسپاسم است و به تسکین دردهای ناشی از گرفتگی و اسپاسم کمک می کند. خمیری که از کاکوتی تهیه می شود، به صورت ضماد یا توده نرم و مرطوب روی پوست استفاده می شود تا گرما و رطوبت ایجاد کند. این گیاه تا حد زیادی در بهبود ورم پستان ناشی از قاعدگی و سایر تورم های پستان مفید است، در حالی که عصاره تهیه شده از کاکوتی به عنوان ماده شستشو برای درمان زخم ها و بریدگی ها استفاده می شود. گاهی ممکن است از آن در بالش ها و حمام های گیاهی نیز استفاده کنند.

کاکوتی برای چی خوبه ؟

متخصصان طب گیاهی یا داروهای گیاهی که دانش خود را به دستیاران خود منتقل می کنند، اغلب آویشن وحشی را به عنوان آرامبخش، یکی از ضد عفونی کننده های ضد باکتری، داروی ادرار آور برای افزایش جریان ادرار، خلط آورها برای افزایش ترشحات برونش و همچنین داروهای مسکن برای جلوگیری از تشکیل گاز روده و تسکین معده توصیه می کنند. داروسازان قبلاً استفاده از آویشن وحشی را به عنوان ضد عفونی کننده، خلط آور، ضد اسپاسم و مسکن تأیید کرده اند. در علم پزشکی کاکوتی با نام serpolet نیز شناخته می شود که دارای همان خصوصیات آویشن معمولی است اما درجه پایین تری نسبت به نوع گیاه معمولی دارد. به طور خلاصه آویشن وحشی به عنوان یک ماده مقوی معطر، ضد عفونی کننده و تازه کننده، ضد اسپاسم، ادرار آور مفید است که قاعدگی را تنظیم و کنترل می کند.

کاکوتی برای چی خوبه
کاکوتی برای چی خوبه

کاکوتی برای بهبود بیماری های قفسه سینه و کسانی که از هضم ضعیف رنج می برند نیز مفید است. در هر دو مورد پزشکان گیاهان دارویی، استفاده از دم کرده ای که از آویشن وحشی تهیه شده است، توصیه می کنند. علاوه بر این مصرف آویشن وحشی نیز به عنوان دارویی موثر برای بهبود نفخ شکم یا تشکیل بیش از حد گاز در معده یا روده مفید است. عصاره های کاکوتی هنگام استفاده در افرادی که از سرفه های تشنجی رنج می برند، نتایج عالی نشان داده است. معمولاً با مخلوط کردن شکر یا عسل شیرین شده و با افزودن اقاقیا یا بذر کتان به آن نرم و لطیف می شود. مقدار مصرف آن ساده است و برای اقدام موثر، می توان یک یا چند قاشق غذاخوری را چندین بار در روز مصرف کرد. 

کاکوتی و لاغری

در نهایت می بایست به خاصیت کاکوتی و لاغری اشاره کرد. این گیاه بر اساس آویشن گونه بودن خود توانسته در چربی سوزی و کاهش وزن جایگاه ویژه ای کسب کند. طعم خاص آن باعث شده بسیاری از مردم، آن را جایگزین طعم تند آویشن کنند. البته ناگفته نماند انتشار نداشته باشید که با مصرف یک هفته الی یک ماه نتیجه دلخواه را بگیرید اما به مرور متوجه آب شدن چربی های بدن و کاهش وزن خود خواهید شد.

کاکوتی و فشار خون

تهیه دمنوش کاکوتی

برای تهیه این دمنوش می توانید مانند سایر روش های دم دادن آویشن و رازیانه، آن را تهیه کنید و یک نوشیدنی فوق العاده را میل کنید. شما می توانید به دو روش دمنوش آن را آماده کنید، از عصاره و یا گیاه خشک شده آن استفاده کنید. این موضوع بسته به ذائقه شما می تواند متفاوت باشد. همچنین می توانید از ترکیب آن با سایر گیاهان یک دمنوش اختصاصی تهیه کنید.

دارچین و زعفران دو طعم دهنده خاص هستند که در ترکیب بسیاری از دمنوش ها استفاده می شوند. با توجه به خاصیت لاغری کاکوتی می توانید کنار آن دارچین استفاده کنید و به طور تاثیرگذاری وزن خود و مهمتر چربی خون خود را کاهش دهید. این نکته را به خاطر داشته باشید که این دو گیاه طبع گرمی دارند، پس بهتر است بیش از حد از این ترکیب استفاده نکنید، بخصوص اگر فشار خون دارید. اما ترکیب زعفران و کاکوتی یک ترکیب کامل و عاری از خطر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.